Expo Surfing – The Cult of Cool

Expo Surfing – The Cult of Cool
Zaterdag 25 maart – zondag 28 mei
Cultuurcentrum Scharpoord
10 – 19 uur

https://www.facebook.com/events/309296259419401/ 

Van 25 maart t.e.m. 28 mei 2017 brengt Cultuurcentrum Knokke-Heist in samenwerking met Frank Vanleenhove (Surfers Paradise) en Tomtems de eerste grote surftentoonstelling in België: Surfing – The Cult of Cool.

In de zee, turend naar de horizon, wachten tot de juiste golf binnenrolt, met krachtige slagen peddelen, opstaan en balancerend de golf berijden,… Voor sommigen is dit een ‘way of life’. De fascinerende sport van het golfsurfen is duizenden jaren geleden ontstaan en nodigt surfers nog steeds uit om zomer en winter lang de zee in te duiken. Over de hele wereld, ook in de Noordzee, reizen mensen de wereld rond op zoek naar de ideale golf.

De tentoonstelling “Surfing – The Cult of Cool” dompelt bezoekers onder in het verhaal van de surfcultuur. Dip je tenen in de kennis van het taalgebruik van de surfwereld en peddel langs de mode en de symbolen. Glijd mee in de passie, de codes en de boards. Maak kennis met de helden, de professionals en de legendes. Laat je omverblazen door de beeldcultuur, de muziek en de film. Surf mee langs de geschiedenis van de eeuwenoude aloha-spirit en laat je meedeinen op de golf van het avontuur en de kameraadschap. Je kunt op de tentoonstelling tot slot ook een bezoekje brengen aan een ‘surfhouse’ en een kijkje nemen in een echt Volkswagen-surfbusje.

De indrukwekkende tentoonstelling beslaat de volledige bovenverdieping van het Cultuurcentrum en is meer dan een tentoonstelling alleen. Je vindt er een belevenis voor het hele gezin. Zo is er allerlei randanimatie voorzien met onder meer een surfsimulator, een virtual reality beleving (met content gefilmd in Hawaï), een surfexperience fotowand,…

Van 17 t.e.m. 23 april 2017 krijgen we een special guest uit Hawaï over de vloer: Tom Pohaku, een Hawaïaanse boardcarver. Hij toont hoe je surfplanken op de traditionele Hawaïaanse manier maakt. Hij maakt ter plaatse een paar boards, geeft uitleg over het ontstaan van de surf in Hawaï, vertegenwoordigt de aloha-cultuur,… (https://www.hawaiibc.com/shaper.htm)

Op paasmaandag organiseren we een ‘Surfday’ met verschillende activiteiten: een voorstelling van Tom Pohaku met interview, de vertoning van diverse surffilms en Chasing Maverick’s in de schouwburg, een muziekoptreden, een bar, een surfmenu,…

Op 30 april vieren we allemaal samen het feest van de ‘lei’, de traditionele Hawaïaanse bloemenkrans. Op deze ‘Lei Day’ trekken we richting Surfers Paradise, uiteraard uitgedost met een lei rond onze nek. Daar genieten we van een feestelijke dag met onder meer een spetterend optreden en een overheerlijke barbecue. Niet te missen dus!

Op de benedenverdieping vind je een aanvullende expo: ‘Surfpassie aan de Oostkust’. Frank Vanleenhove brengt het verhaal van 30 jaar Surfers Paradise en de surfgeschiedenis van België en Knokke-Heist. (https://surfersparadise.be/). Daarnaast komt ook het meer kunstzinnige aspect van surfen aan bod. Angelo Demeulenaere van Flow & Soul stelt een aantal exclusieve, zelfgemaakte surfplanken tentoon. (https://flowandsoul.be/). Fotograaf Nick Verhaeghe brengt surffotografie op een kunstzinnige manier. (https://nickverhaeghe.be/).

Een “must sea” voor surfers en niet-surfers van alle leeftijden en windstreken.

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Frank Vanleenhove (Surfers Paradise), O’Neill Benelux, Flow & Soul en diverse surffotografen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Ontvang het Surfers Paradise & Lakeside Paradise nieuws in jouw mailbox.