Air temperature  
Wind speed and direction  

Philips O’Neill Groms Challenge 2012

0

Graag uw aandacht voor dit jongerenevent op Surfers Paradise te Knokke-Heist, uniek in zijn soort: een golfsurfwedstrijd voor ‘grommets’, dat zijn surfers en surfsters onder de zeventien jaar, met als doel zich te selecteren voor het EK voor jongeren !

Golven rollen niet op bestelling. Daarom hanteren we zoals overal ter wereld bij grote surfwedstrijden een ‘waiting period’ die loopt van zaterdag 28 april tot en met zondag 13 mei. Daarbinnen kan de wedstrijd ‘s weekends doorgaan wanneer er genoeg golven staan. Zo vermindert het risico dat de golven uitblijven op een vaste datum en de wedstrijd helemaal niet plaatsvindt.

Wanneer de grommets dan wel het water zouden induiken kom je te weten op donderdag voor het wedstrijdweekend via de website van mediapartner Swell Magazine, en via twitter en facebook pagina van de Belgische Surf Federatie.

De Philips O’Neill Groms Challenge is een niet te missen spektakel waar vele jongeren zich voor het eerst kunnen meten met hun medesurfers en… met moeder natuur!
De toegang is uiteraard gratis en iedereen is welkom om te komen supporteren.
Kandidaten die geïnteresseerd zijn om te leren golfsurfen kunnen vanaf 1 april dagelijks terecht op Surfers Paradise voor privé lessen (vanaf 6 jaar !), stages of iedere woensdagnamiddag voor het “start to surf” programma.
Gedurende de maanden juli en augustus zijn er dan weer de O’Neill surfcamps waar je de ganse week aan de slag kan.
De gevorderde surfers kunnen iedere zondagnamiddag tussen 13.30h en 16.30h meetrainen met de “rats” als voorbereiding op deze wedstrijd.
Surfers Paradise voorziet alle boards en wetsuits. Enige vereiste is kunnen zwemmen !

Golfsurfen is pas sinds 2009 een erkende sport in ons land. Weliswaar als tak binnen de zeilsport waar ook wind- en kitesurfen huizen. Na de erkenning volgde de oprichting van de Belgische Surf Federatie (BSF) als dochter van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF). Die moederfederatie heeft zich eind 2008 internationaal verankerd door lid te worden van de Europese federatie Eurosurf. Hierdoor kon ons land al in december 2008 deelnemen aan Eurojunior, het Europese landenkampioenschap voor min-18-jarigen. In 2009 volgde een deelname aan Eurosurf, de variant voor 18-plussers. De twee voorgaande jaren trok een grote nationale ploeg naar de EK’s met telkens een achtste plaats, een puike prestatie voor een land zonder constante aanvoer van golven. Lars Musschoot, de enige Belgische profsurfer, eindigde in 2011 zelfs individueel achtste in zijn categorie. In 2012 komen de – 18 jarigen weer aan de beurt en kunnen zij zich dus via deze Groms challenge selecteren voor het EK.

Leave A Reply