Geslaagde Surfdag te Knokke-heist met Hawaiaan Tom Pohaku.

Paasmaandag stond in Cultuurcentrum Knokke-Heist volledig in het teken van de Surfexpo “The Cult of Cool”.
Tom Pohaku Stone kwam immers samen met zijn familie over van het eiland Oahu (Hawaï) en zal gedurende zijn tiendaags verblijf te Knokke-Heist enkele unieke houten surfboards carven, op authentieke hawaiaanse manier. Tom (65) is de vader van Josh en Jason Stone, 2 wereldkampioenen windsurfen, en zelf een bedreven big wave surfer die overal ter wereld gevraagd wordt om zijn boardcarving kunsten te demonstreren.

Op de expo toont hij een deel van zijn collectie boards, goed voor een waarde van 2 miljoen US Dollar !
Maandagmorgen zat Cultuurcafé dan ook goed gevuld voor zijn interview met Frank Vanleenhove en werden alle aanwezigen ondergedompeld in de Hawaiaanse levensstijl.

De dag begon met een traditionele zang om iedereen te verwelkomen, waarna Tom voluit vertelde over zijn jeugd op Waikiki beach, waar hij leerde surfen van Duke Kahanamoku, zijn eerste surfervaringen op hawaiaanse golven en North shore, zijn professionele surfperiode waarna hij lifeguard werd om surfers en roekeloze zwemmers veilig aan wal te helpen… Over vele generaties heen behoudt hij en zijn familie de oorspronkelijke taal en gebruiken, en is hij de allerlaatste carver ter wereld die de oorspronkelijke boards blijft produceren.
De vele aanwezige surfers hadden ook vele vragen over het surfen zelf op Hawai, wat ze moeten doen als ze daarheen gaan, hoe zich gedragen tegenover de lokale surfers, en de loerende gevaren zoals ondiepe koraalriffen en haaien…
Als apotheose vergezelden ze Tom allemaal naar boven op de surfexpo zelf waar ze een carve demonstratie kregen en zelf aan de slag mochten op de hawaiaanse houtsoorten.

Deze week staan nog clinics op het programma met de afdeling houtbewerking van de Makz, en op woensdagnamiddag zijn de Surfers Paradise Rats aan de beurt om een eigen board te carven. Iedereen is nog de ganse week welkom op de Surfexpo waar Tom aan het werk is en je graag verder help moest je een authentiek Vlaams houten surfboard willen carven.

Ook groepen kunnen boeken, bel Cultuurcentrum Knokke-Heist: 050/630430

Na de middag kwamen de allerjongsten aan bod en konden ze surfboard sleuetelhangers maken, genieten van “Surf’s Up” (met Frank Vanleenhove als één van de surfdende pinguins) terwijl het om 16u tijds was voor het live optreden van de Seagulls. De surfdag werd afgesloten met de surffilm “Chasing Mavericks”.

Het volgende hoogtepunt van deze dagelijks lopende en gratis te bezichtigen surfexpo is op 30 april de “lei day” op Surfers Paradise, waar men zal proberen zoveel mogelijk surfers te verzamelen voor een grote peddle out en het vormen van een “circle of surf” naar Hawaiaanse gewoonte. Wens je deel te nemen maar heb je geen surfboard kan je die reserveren via info@surfersparadise.be

De Circle of surf wordt gevolgd door een live optreden en een echte surf en turf BBQ.
De surfexpo zelf is te nog te bezichtigen tot eind mei.

Nota: Contacteer ons gerust voor een persoonlijk interview met Tom Pohaku, nog mogelijk tem dinsdag 25 april.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Ontvang het Surfers Paradise & Lakeside Paradise nieuws in jouw mailbox.